donderdag 28 januari 2010

Voetbalfeest

Het is feest in Ghana! Vanmiddag wonnen de Black Stars, het nationale voetbalteam van Ghana, in de halve finale van de Africa Cup van aartsrivaal Nigeria. Aanstaande zondag kan het feest nog groter worden, want dan wordt in Luanda, de hoofdstad van Angola, de finale gespeeld. Tegenstander is de winnaar van de andere halve finale: Egypte-Algerije.

Hoewel ik op het moment in Nederland ben, kan ik de sfeer aardig meebeleven. Op Eurosport wordt het hele toernooi live uitgezonden en als ik met Ghana bel na het eerste en enige doelpunt van de wedstrijd komt het uitzinnige gejuich me door de telefoon tegemoet. Ik kan me er wel wat bij voorstellen, want afgelopen oktober liep ik nog door de straten van Tamale toen de Black Satellites het WK onder 21 wonnen, ten koste van Braziliƫ(!). Dansend, drummend en zingend trok de jeugd van Tamale door de stad.

De Africa Cup was vlak voor de start van het toernooi nog hot news. Op weg naar Angola hebben rebellen de spelersbus van Togo beschoten, toen het team de grens met Congo passeerde. Twee begeleiders overleden en Togo trok zich op last van de president terug uit het toernooi. Geen goede reclame voor de Africa Cup, die buiten dit incident overigens vlekkeloos verlopen is. Velen zagen met dit incident plots ook de veiligheid rond het WK in Zuid Afrika in juni in het geding komen. Onterecht. Zuid Afrika doet haar uiterste best voor een goede en veilige organisatie en daar heeft in schietpartij door rebellen in Angola weinig mee te maken.

Ghana lijkt in ieder geval klaar voor het WK, waar het van plan is Duitsland voortijdig uit te schakelen. Als ze zondag de finale van de Africa Cup winnen, kan het natuurlijk helemaal niet meer stuk. En wie weet kunnen we in juli genieten van een finale Nederland-Ghana!

1 opmerking: