maandag 14 februari 2011

The witches of Gambaga

Morgen vindt op de Britse ambassade in Accra de premiére van de documentaire The witches of Gambaga plaats. Deze film is gemaakt door de Ghanees-Britse filmmaakster Yaba Badou en heeft al een aantal prijzen gewonnen. De documentaire gaat over het witches camp bij Gambaga, een dorp in Noord Ghana. In dit kamp komen vrouwen terecht die van hekserij beschuldigd worden en daardoor buiten hun gemeenschap zijn komen te staan. De Presbyterian Church probeert de vrouwen in het kamp op te vangen en te ondersteunen.

Geloof in hekserij is in Noord Ghana nog springlevend. In de traditionele religie bezitten bepaalde leiders bovennatuurlijke krachten, die zij ter bescherming van de gemeenschap kunnen gebruiken . Daarnaast zijn er mensen, voornamelijk vrouwen, van wie geloofd wordt dat zij hun bovennatuurlijke krachten op een kwade manier gebruiken. Wanneer er een sterfgeval, ongeluk of ziekte is, wordt de schuld hiervan regelmatig bij een heks gezocht. Opvallende vrouwen kunnen op deze manier zomaar tot heks verklaard worden, met alle gevolgen van dien. Soms zit er voor deze vrouwen niets anders op dan hun dorp te verlaten. Met haar documentaire wil Yaba Badou aandacht vragen voor de manier waarop deze vrouwen door het geloof in hekserij een toekomst en waardig leven wordt ontnomen.

Lees Badou's artikel What makes a woman a witch? voor meer informatie over het witches camp van Gambaga. Bekijk ook de trailer van de documentaire The Witches of Gambaga.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten