In juli 2009 kwam de Amerikaanse president Obama op bezoek in Ghana. Een paar weken lang stond Ghana volledig in het teken van het eerste bezoek van Obama aan het Afrikaanse continent. Nu, een half jaar later, is de eerste zwarte president van Amerika nog steeds overal: gigantische Obama-billboards langs de straten, Obama-biscuitjes, Obama-t-shirts, Obama-kruidenbitter, Obama-hotels, Obama-onderbroeken. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er staat een afbeelding van het hoofd van Barack Obama op.
In juli maakte ik met een aantal medestudenten een studiereis door Ghana. Op de dag van Obama’s aankomst wandelden we door Cape Coast, de stad die door Obama met een bezoek vereerd zou worden. De straten werden geveegd, huizen werden geverfd, en de politie was op de been. De omgeving van Cape Coast Castle leek er helemaal klaar voor. De volgende dag volgden we op de televisie de rondleiding die president Obama en zijn vrouw kregen in Cape Coast Castle, een van de grote slavenforten in Ghana. Vanuit deze forten werden door o.a. Nederlanders, Britten en Denen in de voorbije eeuwen miljoenen slaven naar de Amerika’s verscheept. Het is niet voor niets dat Obama juist deze plek opzoekt bij zijn eerste officiĆ«le bezoek aan het Afrikaanse continent. In het Obama-katern van Ghana’s Daily Graphic (dat 24 pagina’s beslaat van de in totaal 25 pagina’s tellende krant) lezen we alles over de beweegredenen voor het bezoek aan Ghana. Obama zegt zich verbonden te voelen met Ghana.
Het is duidelijk, bedenk ik, terwijl ik geniet van een Obama-koekje bij een kopje thee uit m’n Obama-mok, dat Ghana zich ook minstens zo verbonden voelt met Obama.
Kijk voor foto's van ons bezoek aan Cape Coast Castle op 1 januari in ons fotoalbum
Geen opmerkingen:
Een reactie posten