Op de dag voorafgaand aan het congres verzamelden de NDC-vertegenwoordigers uit Tamale en omstreken zich tegenover de ingang van het trainingscentrum om samen af te reizen naar de stad waar het congres zou plaatsvinden. Gedurende de dag groeide het aantal in NDC-kleuren uitgedoste auto's, bussen en mensen op het terrein tegenover het centrum. Aanhangers van de twee kandidaten voor het presidentskandidaatschap zongen liederen om het hardst.
De twee kandidaten, preseident Mills en mevrouw Konadu Rawlings, hebben zich de afgelopen weken veel in het openbaar laten zien. De campagne kenmerkte zich door veel gescheld van de kant van Konadu Rawlings, in het bijzonder van haar man, voormalig president Jerry Rawlings. J.J. Rawlings kwam in 1979 voor het eerst aan de macht via een militaire staatsgreep, waarna een aantal van zijn politieke tegenstanders om het leven werden gebracht. In 1992 organiseerde Rawlings democratische verkiezingen, waaraan hij zelf meedeed met het door hem opgezette NDC. Rawlings won de verkiezingen en werd ook voor een tweede termijn verkozen. Als first lady maakte Konadu zich hard voor vrouwenrechten in Ghana, waarvoor ze veel erkenning heeft gekregen. Na Rawlings was het NPP, de tweede grote partij van het land, acht jaar aan de macht. In 2008 nam Atta Mills het presidentsstokje vreedzaam weer over. Rawlings speelt achter de schermen nog een belangrijke rol in de Ghanese politiek en binnen het NDC. Hij heeft de afgelopen jaren veel geruziet met NPP-president Kuffuor en heeft nu openlijk kritiek op zijn partijgenoot Mills. Mills, die de bijnaam 'Pastor John' heeft, omdat hij telkens elke speech God dankt en vaak in de kerk te vinden is, is volgens hem een 'softy' en een verrader van de partij. Ghana heeft meer 'power' nodig. Nu heeft hij zijn vrouw naar voren geschoven om het tegen Pastor John op te nemen. Hoewel Rawlings, zeker in het noorden van het land, nog veel aanhangers heeft, vragen velen zich af of Ghana klaar is voor een eerste vrouwelijke president. Bovendien lijkt een deel het geschreeuw van Rawlings inmiddels ook zat.
Het congres begint met een christelijk en een islamitisch gebed, zoals veel offieciele bijeenkomsten in Ghana. Daarna volgt de ene gospelartiest na de ander. Om half 4 is het tijd voor het stemmen. De televisiecommentatoren benadrukken dat deze dag veel kan betekenen voor de richting die het NDC, en daarmee Ghana, opgaat. Na drie uur zijn de stemmen van alle ruim 2500 stemgerechtigde congresgangers geteld en maakt de kiescommissie de uitslag bekend: 96,9% van de stemmen voor Mills en 3,1% van de stemmen voor mevrouw Rawlings. Rawlings en zijn vrouw geven Mills een vluchtige hand en druipen binnen een minuut na de uitslag als slechte verliezers af. Het NDC heeft gekozen en steunt haar president. Ghana lijkt het rumoerige Rawlingstijdperk achter zich te willen laten en geen probleem te hebben met een 'softe' president die zich tot God richt.
Rawlings en zijn vrouw Konadu tijdens het congres
Hallo Mary en Jasper.
BeantwoordenVerwijderenHet volk kiest dus voor verandering. Heb je daar zelf een goed gevoel bij? Misschien zoiets als: het kan alleen maar beter worden! Of is de nieuwe koers nog niet te voorspellen en moeten ook jullie maar afwachten of het spannender of leuker wordt?
In ieder geval Gods zegen gewenst voor jullie en het land.
Groet uit Zwijndrecht.
Ger Hemmes
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen