woensdag 5 december 2012

Campagnecapriolen

De jongen zoeft met 80 km/u langs. Hij staat op z’n handen op het stuur van zijn brommer. Zijn benen steken omhoog en aan de pijpen van zijn broek zitten twee vlaggen geknoopt die hoog in de lucht wapperen. Met een hand drukt hij af en toe op de toeter.

Nee, we zijn niet in het circus. Dit is verkiezingscampagne in Tamale.
De presidents- en parlementsverkiezingen komen er aan. Nog maar twee nachtjes slapen. Dat betekent dat de verkiezingscampagne nu z’n hoogtepunt bereikt. Een aantal van de campagneactiviteiten zijn voor een Nederlandse observeerder wel herkenbaar. Zo zijn er dit jaar voor het eerst drie echte verkiezingsdebatten uitgezonden op de nationale televisie. De presidentskandidaten moesten er duidelijk nog even aan wennen. Andere activiteiten zouden wij eerder in het circus verwachten dan tijdens een verkiezingscampagne. Niet rustig folders uitdelen op de markt, maar fysiek laten zien dat jouw partij de sterkste en de beste is, de partij met de meeste aanhangers. De tegenstander intimideren.

Eergisteren ging ik ’s avonds op bezoek bij iemand aan de andere kant van de stad. Toen ik in het centrum van de stad aankwam bleken de aanhangers van de regeringspartij NDC andere plannen te hebben. Zij hadden namelijk een verkiezingsrally georganiseerd. Duizenden mensen hadden de hoofdwegen van de stad bezet. Te voet, capriolen uithalend op een brommer of met honderden op het dak van een bus of vrachtwagen. Een immens lawaai. Geen doorkomen aan. Ik besloot mijn bezoek uit te stellen. Als ik nu nog niet door had dat NDC de sterkste partij is!

Mary is blij als ze niet hoeft te werken tijdens een van de campagneactiviteiten in de stad. Tijdens elke rally wordt er namelijk een flink aantal gewonden naar de spoedeisende hulp gebracht, waar Mary werkt. Iedere rally opnieuw zijn er jonge jongens die hun campagnetoeren op de brommer niet overleven; hun bezine en soms zelfs hun brommer betaald uit de partijkas. ‘Waarom?’ vragen veel mensen zich af. ‘Waarom rij je jezelf te pletter voor een presidentskandidaat?’ En: ‘waarom spreken de presidentskandidaten zich hier niet tegen uit?’

De verkiezingscampagne is bijna op z’n einde en dus zullen deze vragen onbeantwoord blijven en over vier jaar waarschijnlijk gewoon weer terugkeren. Nu eerst alle aandacht voor de aankomende verkiezingen, overmorgen 7 december. De afgelopen verkiezingen zijn vreedzaam verlopen op een aantal incidenten na. Omdat de uitslag to-close-to-call was, liepen de spanningen bovendien hoog op. Gelukkig bleef het rustig. In alle kerken en moskeeen wordt nu gebeden dat ook deze verkiezingen vreedzaam zullen verlopen.

Bid met ons mee dat de verkiezingsdag vreedzaam zal verlopen. Dat het op ons trainingscentrum, dat ook een stemlokaal is, rustig mag blijven. Dat de presidentskandidaten de uitslag zullen accepteren. Dat Ghana een voorbeeld mag blijven in de regio op het gebied van vreedzame verkiezingen, democratie en stabiliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten